Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 6, 17:02

20 éves a Facebook

A Facebook alapításának körülményeiről az elmúlt húsz évben már tényleg mindent elmondtak, amit el lehetett, még film is készült róla Social Network – A közösségi háló címmel.

facebookMark Zuckerberg és Chris Hughes, a Facebook alkotói a Harvard Egyetemen 2004. május 14-én néhány hónappal az oldal indulása után – Fotó: Rick Friedman / Corbis / Getty Images

A közösségi oldalt 2004. február 4-én alapította meg Mark Zuckerberg és pár harvardi egyetemi szobatársa TheFacebook néven, azzal a szándékkal, hogy legyen végre egy univerzális, képes adatbázisa az ott tanuló diákoknak. Vagy Doctorowot idézve, hogy „a beleegyezésük nélkül lehessen értékelni, hogy mennyire kúrhatóak az alapszakos csajok a Harvardon”.

Az mindenesetre biztos, hogy Zuckerberg nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, hogy pár év helyett egy hét alatt össze tudna dobni egy adatbázist, méghozzá jobban, mint a Harvard, mert januárban kezdte el írni a kódot, és február elején már nem pusztán működött az oldal, hanem elég hamar népszerű is lett az egyetemen. Rövidesen aztán más egyetemek, majd középiskolák számára is megnyitották, 2005-ben Facebookra változtatták a nevét, 2006. szeptember 26-án pedig bárki számára elérhetővé vált.

Magyar nyelven

A Facebook 2008-ban vezette be a magyar nyelvű felhasználói felületet. Ezen időpont után a magyar felhasználók számára elérhetővé vált a platform magyar nyelvű verziója, amely lehetővé tette számukra a tartalmak megosztását és az interakciót a közösségi hálózaton magyarul.

A Facebook trendisége ma már a fasorban sincs a TikTokhoz és az Instagramhoz képest, de globális szinten még mindig megkerülhetetlen, jelenleg nagyjából hárommilliárd aktív felhasználója van. 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280