Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 19:02

Szilvalekvár főzés Tiszakerecsenyben

  • Közzétéve Helyi hírek

Nemcsak a kőtteskalács a fő nevezetessége Tiszakerecsenynek, hanem a szilvalekvár is. Ilyenkor augusztus végén, szeptember elején a jellegzetes illat lengi be a portákat, hiszen nagyon sok helyen fől a lekvár.

szilva

 

A sokszor napokon keresztül, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készült szilvalekvár készítésének folyamata jó lehetőség a családok, rokonok, közösségek összejövetelére, erősíti az összetartozás érzését. A Mécses Református Szociális Központ közössége is minden évben kiveszi részét ebből a munkából: van aki leszedi, van aki megmossa, kimagozza, ledarálja, és vannak akik 2 nap és 2 éjszaka virrasztanak az üst mellett. Egészen addig, amig az elkészült lekvár "megáll" a kanálban, azaz a megfordított kanálból nem esik ki lekvár. Ilyenkor azért van idő adomázni, a régi időket felemlegetni, egy-két kupica pálinka, jóféle bor mellett elidőzni.

szilva1

Olyan, az itteni embereknek kedves ételekben látjuk viszont a szilvalekvárt, mint a derelye, a lekváros tészta, a szilvalekvárral töltött tepertős pogácsa, és a finom fánk.

Veress Róbert

szilva4

szilva3

szilva2

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280