Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 14:07

A méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, éppen ezért minden eszközzel szükséges támogatni a méhészek tevékenységét, és megálljt kell parancsolni az Ázsiából az Európai Unióba beáramló műméznek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium keddi közleménye szerint.

mezcA mézpergetés lépései: MTI – Bodnár Boglárka - a mézzel tele keret kiemelése a kaptárból, a méhek lesöprése

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy bár a magyar agráriumban a kisebb ágazatok közé tartozik a méhészet, mégis az egyik legfontosabbnak tekinthető.

mezaA lesöpört méhek visszaöntése a kaptárba

Ezért Magyarország Európában is egyedülálló módon lehetővé tette a méhészeti tevékenység adómentességét. Az Európai Unióban először vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, méhcsaládonkét évente 15 eurónak megfelelő összeget, ezzel is segítve az egészséges méhállományok fenntartását és a méhészágazatot. Az érintettek 890 ezer méhcsalád után igényeltek kifizetést az egységes kérelem keretei között. Emellett pedig 5 éve kapnak a hazai méhészek úgynevezett méhegészségügyi támogatást, melyet egymillió méhcsalád után igényelnek évente a méhészek, ennek mértéke ezer forint méhcsaládonként - sorolta a miniszter.

mezIrány a szállítódobozban a pergetőhelyre

Nagy István fontos magyar sikernek tartja, hogy hazánk kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok. Magyarország tett javaslatot a mézirányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott. A magyar kezdeményezést az Európai Parlament és az agrárminiszterek tanácsa is elfogadta.

fedelezesFedelezés - a lépen lefedett sejtekről a viaszréteg eltávolítása villával

Így ezentúl konkrétan fel kell majd tüntetni, hogy az üvegben milyen arányban mely országokból származó mézkeverék van. További nagyon fontos döntés az is, hogy a szabályozás kitér egy uniós méz nyomon követhetőségi rendszer kidolgozására is - tette hozzá.

mezbA pergető - a centrifugális erő kicsapja a lépből a mézet, ami lecsorog a pergető falán a kiömlőnyílásig

A miniszter kiemelte, sikerült szemléletváltásra bírni Brüsszelt az Ukrajnából az európai unióba importált mézzel kapcsolatban is, hiszen a korábbi évek átlaga feletti behozatalra 17 százalékos vámot vet ki az EU. Nagy István szerint azonban itt még nem lehet megállni, a fő nehézséget ugyanis az Ázsiából az unióba érkező műméz okozza, mellyel szemben határozottan fel kell lépnie Brüsszelnek.

mezeA kipergetett méz szűrve kerül a tárolóedénybe

Az ökoszisztéma és a biológiai sokféleség megőrzéséhez a beporzásra szükség van. Ha méhészeti tevékenységet fenn akarjuk tartani, akkor olyan gazdasági eredményre kell jutni a méz értékesítése során, hogy a gazdálkodóknak érdemes legyen a munkájukat elvégezni. Mivel a döntés alapvetően a vásárlók kezében van, a tárcavezető most is arra kérte a hazai fogyasztókat, hogy legyenek tudatosak és vásároljanak közvetlenül a termelőktől magyar mézet - mondta a miniszter a tárca közleménye szerint.

-MTI-

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280