Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 8, 20:45

Dr. Szőllősy Tibor nyugalmazott orvos, publicista, helytörténész

Dr. Szőllősy Tibor nyugalmazott orvos, publicista, helytörténész, a Técsői Hollósy Simon Kör alapító elnöke, a KMKSZ egykori elnökségi tagja 1940. augusztus 2-án Beregszászban született.

szőllősy

A tècsői orosz tannyelvű középiskolában érettségizett, majd orvosi diplomát az Ungvári Állami Egyetemen szerzett. 

Első munkahelyén, a gyertyánligeti körzeti kórház főorvosa lett. Onnan hívták be egy évre katonai szolgálatra.

Amikor leszerelt, 1965-től 15 éven át Técsőn osztályorvos, kórházi és járási ideggyógyász-főorvos. Közben megszerzi a kandidátusi minimumot. A legfelsőbb szakminősítéssel rendelkezik.

1987-ben a Técsői Hollósy Simon Kör alapítója, majd elnöke. Két évre rá a KMKSZ egyik alapító tagja és alelnöke.

Tibor 1992-től a Magyar Szellemi Védegylet elnökségének tiszteletbeli tagja. A Széchenyi Társaság, majd a Kárpátaljai Szövetség is felvette soraiba.

Amikor 1993 áprilisában megalakult a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, főtitkárnak választották. Kutatási szakterülete: Az ideggyógyászat, az agy sérüléseinek biokémiai paraméterei.

Művészettörténet a hobbija. Hollósy Simon festőművész técsői éveinek feldolgozásával foglalkozott. Helytörténeti kutatásokat végzett.

Írásai a Kárpáti Igaz Szóban, a Kárpátaljában, a Kárpáti Kalendáriumban és másutt láttak napvilágot. Két évet volt a megyei magyar napilap állományon kívüli tudósítója.

Munkatársa a Kárpátaljának és a Pánsíp folyóiratnak, illetve más irodalmi lapoknak. Tudósítója a Pesti Hírlapnak. A Beregszászi Alapítvány Kuratóriumi tagja.

Tibor 21 éve él az anyaországban. Nyírmadán alkot. A Kárpátaljai Hírmondó szerkesztőbizottságának tagja és rendszeresen publikál benne.

Egy tucat könyvet írt. Legismertebb műve A kígyó önmagába mar. Ebben az önéletrajzi regényben a csernobili nukleáris katasztrófa után tapasztalt élményeit írta le.

Megér egy mesét. Kárpátaljai életképek címmel humoreszkeket közölt. 2019-ben egy országos irodalmi pályázaton második lett és az oklevelet a parlamentben vette át. Egy évvel később pedig a Kárpátmedencei Életmesék pályázaton elnyerte a Hűségdíjat.

A legutóbbi kötete az Álmait az ember… címmel írta. Ezt többek között bemutatta a Vásárosnaményi Művelődési Központban, ahol köszöntötték 80. születésnapja alkalmából.

A Magyar Írószövetség tagja és rendszeresen részt vesz író-olvasó találkozókon. Barátunk korát meghazudtolóan friss, energikus és óriási munkabírású.

Kedves Tibor, gratulálunk a sikereidhez, Isten éltessen erőben, egészségben, boldog születésnapot kívánunk!

Balogh József

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280