Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 30, 5:29

Az elfelejtett barabási költőnő

1972-ben írtam szakdolgozatomat a Nyíregyházi Főiskolán: A VÁSÁROSNAMÉNYI JÁRÁS IRODALMI EMLÉKEI címmel. A kutató munkám során sok KINCSRE találtam! Ilyen volt K. SÜTŐ JÚLIA is számomra!

pegasus 560x416

Az 1950-es évek végéig szülőfalumban, BARABÁSBAN is, az újszülötteket BÁBA segítette a világra. Így a Testvéremet s engemet is. A MI bába nénik K. SÜTŐ JÚLIA képzett szülésznő volt.

Kevesen tudták róla, hogy VERSEKET is írt ! 1931-ben megjelent egy verses antológia, az ÚJ PEGAZUSON kiadásában. Ebben a kötetben található a költőnő 6 verse.

A könyv az alábbiakat írja róla: "AZ OTTHONKÖR verspályázatán verseivel kitüntető dicséretet nyert. Mély zengésű, magyaros zamatú lírája figyelmet érdemel." A család jó anyagi körülmények között élt. A könyv nem utalt a költőnő származására,sem lakóhelyére.

Nekem szerencsém volt, mert ERDÉLYI ELEMÉRNÉ, SÁRIKA NÉNI, a költőnő lánya, rendelkezésemre bocsájtotta a féltve őrzött CSALÁDI KINCSET. Amit olvashattam tőle: Játékhajó, Nem történt semmi, Epilógus, Mi ketten című versek voltak. Politikai gondolattal csak 2 verse foglalkozott: Sokan vagyunk, s a Trianon című. Egy versét választottam ki a szakdolgozatomba:így hangzik.

AZ ÉN TRAGÉDIÁM

Én mindig a fényre vágytam,
S nékem az árny jutott.
Mindennap csodára vágytam,
S az élet elfutott

Én mindig a szépet szerettem,
De megcsúfolt az élet,
Csalóka álomképet kergettem,
Mire elértem, eltűnt, semmivé lett.

Csak az fáj,hogyha visszanézek
az élet alkonyán,--
Hogy soha, senki meg nem értett:
Ez a tragédiám.

Ha ma kellene választanom a versek közül, azt hiszem, 40 év elmúltával is ezt választanám. A 3 versszakban benne van egy teljes emberi élet, annak minden EMBERI ÓHAJA: a BOLDOGSÁG, a SZERETET utáni vágy, az egyéni KÍNLÓDÁS, a realításokkal szembenéző: VALÓSÁG .

Fejet hajtok egy általam sosem ismert ember előtt, aki nem is sejthette, hogy akit VILÁGRA SEGÍTETT 1949. február 13-án, EGYSZER EMLÉKEZNI és EMLÉKEZTETNI FOG ŐRÁ, az ELFELEJTETT BARABÁSI KÖLTŐNŐRE !!!

Péter Juli
 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280