Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 30, 5:29

Gyermekkorom szomszédai: Az Óvári család

Az Óvári család a másik közvetlen szomszédunk volt gyerekkoromban. Ismertem még a legidősebb ÓVÁRI SÁNDOR bácsit, vagy ahogyan mi ismertük, Óvári Atyót. Feleségére, Borca nénire is visszaemlékszem. Fiúk, ifjú Óvári Sándor, akkor már házas volt, KÓSA ANNA nénit vette feleségül.

ovari

Sanyi bátyámnak 3 gyereke született: ifjabb Óvári Sándor, Óvári Ferenc és Óvári Borbála. Egész gyerekkoromat az Óvári-fiúkkal töltöttem. A szüleink gazdálkodtak a szántóföldeken, a Barabási-szőlőhegyen: szántottak, vetettek, arattak. Mi, a többi gyerekkel, otthon maradtunk. Volt, hogy magunkban, volt, hogy egy-egy felnőtt szomszédra bíztak bennünket. Óvári Atyó már elég idős volt, ha Ő vigyázott ránk, a közelébe sem mentünk ! Én, nagyon tartottam tőle, meg a botjától! Amíg csak csendesen játszottunk, nem is volt baj!

Szerettünk belebújni a vesszőből font tengeri kasba, mert ott nyugodtan játszhattunk. Pici nyílás volt a kas alján, azon bújtunk be.nFeri 2-3 éves volt, Sanyi 4-5 éves, Én 6-7 éves. Sokszor eszembe jut, hogy most, amikor a bezártságtól annyira félek, hogy akkor olyan jól éreztem magam ott , egymás meséit hallgatva.

A legjobb az a korszak volt, amikor valamelyik gyümölcs érni kezdett! Az udvar felsőrészén volt a vérbéli körtefa. Itt Atyó nagyon résen volt, hogy csak a földre pottyant körtét tudjuk megszerezni. Lentebb volt egy terebélyes, igazi sárgabarackfa! Ez június végén érett, s a fiúk, már a lepottyant nagyobb gyümölcsöt átadogatták nekem a kerítésen. Kicsit földes volt, kicsit szétlapult, de kárba nem veszhetett! Mindennap megettük a porciónkat. Szinte a mi udvarunkról hallottam, mikor esett le egy-egy nagyobb barack.

A kert hátsó részében volt a legszebb, a legkecsegtetőbb gyümölcs : egy cseresznyefa !!! Egy későn érő, nem vérpiros, hanem rózsaszín színű hályogos cseresznyefa. Na, erre az egy fára, mindig felmásztunk Sanyival . Gyümölcs még olyan hívogatóan nem vonzott gyermeket, mint az a fa bennünket. Feri még kicsi volt, neki az volt a feladata, hogy lesse Atyót, észrevett-e bennünket! Egy darabig tudott is figyelni, aztán követelte a saját cseresznyéjét!
----Nekem is ! Nekem is !
Ledobtunk egy-egy kis ágat neki, amiről Ő szemelgetett. Mi meg csak ettük a mézédes cseresznyét .Én, spájzolni is akartam,Így a blúzomat belehúztam a nadrágomba, s jól megtöltöttem cseresznyével. Feri pedig annyira belemerült a szemelgetésbe, hogy nem vette észre a botjával közeledő Atyót. Érdekes, hogy mennyire féltette a cseresznyét, hogy még azt is észrevette, hogy én hová dugtam el.
---Le a földre a cseresznyét !
Nem volt mese, ha meg akartuk úszni, engedelmeskedni kellett.Sebaj-gondoltuk Sanyival, majd eszünk később. Így is volt. Gyümölcs nem menekülhetett előlünk, hiszen nagyon szerettük enni, amit a természet nyújtott nekünk!

Persze, akkor, 1950-es évek elején, még nem sok barackfa és cseresznyefa volt az otthoni kertekben.

Nem voltunk mindig ilyen jó viszonyban a fiúkkal a nap minden percében! Voltak gyerekes vitáink is. Az egyik ilyen vitánkat Feri egy rövid nyelű vaslapáttal zárta le. Egyszerűen a kapunkban, az árok parton meglóbálta a vaslapátot. A fejem beszakadt, Édesanyám futva tette meg velem az utat a védőnéniig. Aztán tartott a barátság, jött az iskola, növekedtünk.

Majd 1961-ben megszületett a család harmadik gyereke, egy kislány: ÓVÁRI BORBÁLA, a mi Borikánk! Pici, formás, gyönyörű baba volt! Édesanyámmal Én már akkor este megnéztem, amikor megszületett. Abban a percben, már Ő volt a kedves, a Pici. Köztünk nőtt fel, a Kisvég emberei között. "Mindenfélére" megtanítottuk, amit Ő hűségesen meg is tanult.

Aztán teltek az évek...

1971 egyik nyári vasárnapján az udvaron ebédeltünk, amikor jött a tragikus hír! Sanyi belefulladt a Dunába ! Az Én gyermekkori szomszédom, játszótársam meghalt.Ő Dunakeszin dolgozott, Feri Várpalotán tanult.Együtt akartak előző este hazajönni, de előbb még akartak egy kicsit fürödni a standon.Labdáztak, s egy óvatlan pillanatban Sanyi a labda után úszott a bóján túlra.Elnyelte a víz.

Feri, a testvére a parton, szinte az eszét vesztette... Nehéz volt a szülőket értesíteni, a Rendőrség csak másnap értesített őket.Egy hét múlva Újpesten fogták ki, s újabb egy hét múlva volt a temetés. Annuska néném , csak injekcióval élte túl. Sanyi bátyám is zokogott hónapokon keresztül.

Már sohasem lettek olyanok, mint régen. Annuska néném csengő kacagását már SOHA nem lehetett hallani. Sanyi bátyám csendessége, mindig megrendített. A két testvérből is eltűnt a vidámság. Feri 17 éves volt, Borika 10. S mi, a szomszédok: Saci, aki Sanyival és a baráti körrel rengeteget biciklizett , beszélgetett előtte néhány héttel A szíve hasadt meg a bánattól! Valamennyi szomszéd együtt érzett a családdal, s mindent elkövettünk, hogy fel tudják dolgozni, ha egyáltalán fel lehet egy ilyen tragédiát.

ovari1ovari2

Nagyon szerettem és szeretem az Óvári családot! Még ma is a fülembe cseng Annuska néném szép, halk hangja, ahogyan a nevemen szólít. -Hogy vagytok, JÚLIA? Engem rajta kívül, senki sem hívott ilyen szépen!

Sanyi bátyám, aki házunk tetejét építette társaival. Kiváló ácsként sok-sok lakást hozott tető alá.A bánat, nagyon tudja a szervezetet roncsolni. Így lassan előbb Sanyi bátyám, majd Annuska néném is megpihent nagyobbik gyermekük mellett. 

Feri őrzi a lőcát. Egyedül.Borikával meg szerencsére naponta találkozunk . ha nem is személyesen, de itt a világhálón. Kedves személyiség: Amilyen az egész Óvári család volt.

Péter Juli

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280