Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Uborkaleves lengyelesen

Az "Ezt láttam, ezt ettem Szatmárban" könyvbemutatóján vettem részt, ahol találkoztam Jurkinya Krisztinával. Krisztina évtizedek óta Magyarországon él, anno pusztadobosi fiatalembert választott magának.

uborkaleves

Lengyelként került a szabolcsi faluba, még a magyar nyelvet sem ismerte. Kitartása meghozta gyümölcsét, most könyvtárosként dolgozik Pusztadoboson.


A könyvbemutató végén beszélgettünk a szatmári és beregi ételek változatosságáról, és persze régebbi hazája ételeiről is, mint például az uborkaleves, amely lengyelek nemzeti étele. Krisztina akkor megígérte, ha legközelebb főz, le is fotózza és elküldi a receptet.

uborkaleves2

Hozzávalók:

60 dkg karajcsont, oldalas vagy csirkehús
2 sárga- és 1 fehérrépa felkarikázva
5-6 közepes krumpli kockára vágva
5-6 db kovászos uborka reszelve
1 csokor petrezselyem zöld
2 dl főzőtejszín
só, bors
4 l víz

uborkaleves4

Elkészítés:

Leveses fazékba tesszük a húst, zöldséget, zöldséglevelet és felöntjük vízzel.

A zöldséglevesbe tesszük a kockára vágott krumplit. Az uborkát kettévágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.  Mikor megfőtt a krumpli hozzáadjuk a reszelt uborkát és a tejszínt. Majd az egészet felforraljuk, és néhány percig főzzük.

Jó étvágyat kívánok! Jurkinya Krisztina

uborkaleves1

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280