Házi zöldség chips - egyszerű és egészséges
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Szerintem a legegyszerűbb, legegészségesebb rágcsálnivalók a házi zöldség chipsek. Nincs túl sok macera vele, és nagyon finom ropogósak.
Elkészítésük egyszerű. Ha néhány szabályt betartasz, akkor igazán ropogós, ízletes lesz a chips.
1. szabály: a zöldségeket csak utólag szabad sózni.
2. szabály ne tocsogjon az olajban. A hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem kell a kisütéshez bő zsiradék. /verebedit/
A mennyiségek változhatnak tetszés szerint. 1-1 sárgarépából, kelkáposztából, egyéb zöldségből nagyon sok chips készülhet. Minél vékonyabb, annál hamarabb átsül, és annál ropogósabb lesz. Jobb öregebb zöldséget használni, mert kevesebb a víztartalma.
Hozzávalók:
1-1 db tetszés szerinti vegyes zöldség: Én sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kelkáposztát, céklát, édesburgonyát használtam,
só,
izlés szerinti fűszerkeverék. Én olaszos fűszerkeveréket használtam, de jókedv fűszerkeverékkel és provance-ival is isteni...
olívaolaj
Elkészítés:
- A zöldségeket megmostam és megszárítottam.
- Sárgarépát, gyökeret, céklát nagyon vékony szeletekre vágtam. (legjobb az uborka gyalu, vagy a zöldség pucoló)
- A kelkáposzta leveleit egyszerűen összetépkedtem, a vastag ereket kivagdostam
- A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral.
- Szellősen ráterítettem a zöldségeket.
- A leveleket külön sütöttem, mert hamarabb megsülnek, mint a többi zöldség
- Egy nagyon pici olajjal (max. 1 evőkanál)/ meglocsoltam a zöldségeket
- Sütőben 140 fokon kb. 30-40 percig sütöttem. Érdemes ránézni, mert van, amelyik előbb sülhet.
- Egy tálba szalvétát tettem, majd kiszedtem a zöldségeket.
- Amikor kissé kihűlt megsóztam és fűszereztem.
Melegen letakarni nem szabad, mert akkor megpuhul.
Forrás: antalvali.com/boszorkanykonyha
Forrás: antalvali.com/boszorkanykonyha