Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 30, 13:59

Nyolcvan kilót adott le az énekes

  • Közzétéve Életmód

Jótékonysági koncerttel indul a Ciki–Nelson Fogyó-Túra

DSC 0807

Több mint 635 ezren látták azt a videót, amit a mátészalkai Nelson – aminek tagjai az ország egyetlen lápi metál bandájának vallják magukat – tavaly ősszel osztott meg a Facebookon. Pósa Lajos Verje meg az Isten című versét zenésítette meg az együttes, a siker pedig elsöprő, amit a megtekintésszám mellett a közel 13 ezer megosztás és elismerő kommentek százai is megerősítenek.

– Pongó Ottó, a Nelson admirálisa olvasgatta a Pósa-verset, és rájött, hogy ugyanaz a ritmusa, mint a Megkötöm lovamat című népdalnak. Otthon egy zongorával feljátszotta és átküldte nekem a dalt, ami nagyon tetszett, úgyhogy nem sokkal később stúdióban is rögzítettük. Ahogy minden számunkat, ezt is Csányi Szabolcs hangszerelte. Olyan ő nekünk, mintha a zenekar hatodik tagja lenne – árulta el érdeklődésünkre Szirota János énekes, vagy ahogy a zenésztársadalom és a rajongók becézik, Ciki.

Sorsfordító volt az előző év

– A Nelson 2001-ben alakult, akkor még Török Lacival a mikrofonnál, Bráder István gitárossal és Pongó Ottó billentyűssel. Akkoriban kizárólag feldolgozásokat játszottak, valamint előző formációjuk, a Cromwell dalait.

– Majd 2002 májusában felhívott Ottó, azt találta ki, hogy folytassuk mi hárman együtt úgy, hogy az ének, a gitár és a zongora élő, gépdob és basszus alappal. Én ezen jót nevettem, de szerencsére belevágtam, mert az első néhány fellépés után kiderült, hogy ez ebben a formában nemcsak működik, jó is és kell nekem. Annyit kértem, hogy írjunk saját dalokat, amibe belementek a fiúk. Ottó 2004-ben megírta a Vágyak és álmok című számot a Miss Kölcsey szépségversenyre, amit nagyon sokat játszottak a megyei rádiók és tévék. Ennek köszönhetően ismertté váltunk a régióban, rengeteg fellépésünk volt. Sorra születtek a saját dalok, melyeket albumba rendeztünk 2007 táján Vágyak és álmok címmel. Tizenkét szám kapott helyet a lemezen – idézte fel a kezdeteket és az első sikereket az énekes.

– Úgy döntöttünk 2010-ben, hogy szükségünk van egy dobosra és egy basszusgitárosra, így lett az együttes tagja Filep Aurél, valamint István fia, Bráder Benedek dobos. Innentől datáljuk „igazi” zenekarként a Nelsont, ennek ellenére az idén a tizennyolcadik születésnapunkat ünnepeljük, most lettünk nagykorúak – újságolta büszkén a frontember, s hozzátette: hamarosan turnéra indulnak, ami a Ciki–Nelson Fogyó-Túra nevet kapta.

– Eddig öt lekötött bulink van, a többit még szervezzük, de érzem, hogy ez az év sokkal többet tartogat számunkra, mint az előző. Persze, sok banda összetenné a két kezét, ha huszonhat koncertet adhatna, de számunkra ez az előző esztendők átlag negyven fellépéséhez képest gyér volt. Biztos vagyok benne, hogy az idén bepótoljuk a 2018-ban kimaradt bulikat és ötvenig meg sem állunk.

S hogy miért pont Ciki–Nelson Fogyó-Túra? A nyírmadai énekes életében sorsfordító volt az elmúlt év.

„Ciki, meg fogsz halni”

– A súlyom és a gerincsérvem miatt rettenetes fájdalmaim voltak, amiből a közönség annyit érzékelt, hogy az utóbbi időben többnyire ülve énekeltem a színpadon. Elhatároztam, hogy ha még lehetséges, változtatok ezen. Aztán tavaly ilyenkor találkoztam Márton Csabával, aki Sipos F. Tamást váltotta az Exoticban. Rám nézett és azt mondta, hogy „Ciki, meg fogsz halni”. Hozzátette, hogy menjek el hozzá, mert tud segíteni. Így is tettem, ő pedig elmesélte, mit kell tudnom a vegán életmódról. Megtetszett, és nemcsak a kaja része, az egész szellemiség, amit képvisel. Egy hétnapos smoothie-kúrával kezdtem, ezután egy hónapig vegán étrendet követtem. Ezt követte egy kéthetes víz- és zöldteakúra, azóta pedig csak növényi alapú ételeket eszem, kizárva az állati fehérjét – részletezte Ciki, aki életmódváltása óta közel nyolcvan(!) kilótól szabadult meg. Néhány hónapja sportol is, mindennap 50 percet erősít otthon és heti két-három alkalommal jár nihon tai jitsu edzésre sensei Király György jitsu mester vezetésével, ahol elsősorban az állóképességét fejlesztik.

– Bár a sport eddig sem volt idegen tőlem, tinédzserként hét évig súlyt emeltem. Akkor kezdtem el hízni, amikor egyik napról a másikra abbahagytam, viszont a súlyemelésnek köszönhetően úgy-ahogy bírta a lábam és a gerincem és nem kényszerültem kerekesszékbe vagy a négy fal közé. Mostanra gyakorlatilag teljesen megszűntek a fájdalmaim és végig tudom táncolni a színpadon a másfél-két órás koncerteket. Ha tavaly februárban nem lépek, lehet, hogy már nem is élnék, hiszen 207 kiló voltam – vallotta be az énekes, s hozzátette: a turné állomásain a koncertek után szívesen beszélget majd azokkal, akik fogyni akarnak.

– Úgy érzem magam, mint 25 éves koromban, és nemcsak fizikailag, szellemileg is a topon vagyok, amit a vegán étrendnek tulajdonítok. Eltűnt az életemből a stressz, nem rágódom már apróságokon, kicsit meg is komolyodtam talán, de nem kell megijedni, nem lettem szerzetes. CsA

Forrás: kelet.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280