Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 11:18

Sok a magyar kisvállalkozó Németországban

  • Közzétéve Érdekességek

Az utóbbi években egyre több magyar próbál szerencsét Németországban, az orvosok elvándorlása azonban megszűnni látszik.

workingermany

Az elmúlt két esztendőben is töretlen volt a magyarok érdeklődése a német vállalkozás alapítás iránt, százával gondolták úgy, hogy elhagyják hazájukat, és kiköltöznek Nyugat-Európa egyik leggazdagabb országába. A magyar vendégmunkások többnyire az építő- vagy fémiparban, a húsfeldolgozó szektorban, és a takarító üzletágban helyezkednek el, hiszen ezeken a területeken van a legnagyobb hiány Németországban, és ezen szegmensekre a leginkább jellemző, hogy külföldieket alkalmaznak. A hazájukat elhagyó munkavállalók többnyire csapatban érkeznek, ami nagy előny lehet a szerződések sikeres megkötésénél, hiszen a megbízók is szívesebben alkalmaznak például egy összeszokott csapatot az építkezéseken, akik között megtalálhatóak különböző szakemberek.

Az egyik magyarokra szakosodott jogi tanácsadó iroda szerint a többszemélyes, németül is beszélő társaságok járnak a legnagyobb sikerrel, hiszen az építőipar szinte bármennyi új munkaerőt fel bírna szívni. A csoportos munkakeresőkre jellemző ugyanis, hogy legalább egy ember közülük beszéli valamilyen szinten a német nyelvet, így a munkaadó rajta keresztül  tud kommunikálni a többiekkel is, akik majd időközben elsajátítják a nyelvet. Számos fejvadász iroda stratégiája is ugyanez, hogy a jelentkezőket úgy csoportosítják, hogy egy-egy csapatban mindig legyen valaki, aki érti az állam nyelvét, és így közvetítik ki őket a német munkaadókhoz.

Változó, hogy a magyar munkavállalók milyen formában kerülnek ki Németországba, sokan önállóan érkeznek, s kutatják fel a számukra legjobb megbízásokat, s ha kaptak egy konkrét ajánlatot, akkor kiváltják gyorsan a magánvállalkozói engedélyt, amivel a legegyszerűbb a legális munkavállalás. A bátortalanabbak viszont egy munkaközvetítő cég segítségével egy már előre leszervezett munkára érkeznek, ebben az esetben ők be kell hogy érjék 20-30%-kal kevesebb bérrel, mint a bátrabb kisvállalkozó társaik.

A magyar ügyfelekre szakosodott irodák azt érzékelik, hogy egyre többen érkeznek Németországba a magasabb bérek reményében, és a német megbízók is elégedettek ezekkel a jólképzett munkásokkal. Mivel azonban tízezrével vonultak ki a magyarországi építőiparból a szakemberek, ennek az lett a következménye, hogy Magyarországon már alig találni megfelelő szakmunkást, és egyre több kontár jelent meg a szakmában.

Az egyik egészségügyi munkaerőre specializálódott szolgáltató azonban megjegyezte, hogy 2020 eleje óta alig találkoztak magyar orvosokkal, holott korábban tucatjával keresték meg őket erről a területről is. A visszaesésnek az az oka, hogy a koronavírus kitörésekor a magyar kormány komoly béremelést hajtott végre a szektorban, így már nem annyira vonzóak a németországi fizetések az egészségügyi dolgozók számára, mint korábban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280