Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Szabadság és szerelem Partiumban - Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulóján emlékezik a DUNA TV

A Duna Televízió 2023. január elsején 16.25 Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulóján mutatja be a "Szabadság és szerelem Partiumban" című filmet Hajduk Márta rendezésében.

petofi

Petőfi Sándor 1823. január 1-én született Kiskőrösön. Az 1848-49-es Szabadságharc hőse, a nemzet költője élete 26 éve alatt megszerette a szatmári és partiumi vidéket, és a szerelem is ide kötötte.


- 1846-ban találkozott Csekében Luby Zsigmonddal, a költő haláláig tartó barátságuk alatt Petőfi többször járt a nagyari kastélyban. A monda szerint a mai "Öreg Túr" torkolatánál ihlette meg a Tisza szépsége.

- Nagykárolyban, az egykori Arany Szarvas fogadó ablakából látta meg1846-ban Petőfi a parkban sétálgató Szendrey Júliát.

- Erdődön többször meglátogatta későbbi feleségét, de a lány apja ellenezte a kapcsolatukat, így Júlia szembe fordulva apjával, Petőfit választotta. Az erdődi vár romján emléktábla emlékezik meg arról, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847. szeptember 8-án a várkápolnában esküdött meg. 

- Az 1847-es útileveleiben íg írja le Szatmárnémetit: "Szatmár derék város a Szamos partján; van egy nagy piaca, nagy kétágú püspöki temploma, nagy vendégfogadója, kaszinója, készülő szinháza, két cukrásza és két költője... Pap Endre és Riskó Ignác. Kár, hogy mind a kettőnek használatlanul hever s már rozsdásodni kezd lantja, hanem hiszen majd kicsiszolom, hogy meg nem köszönik."

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280