Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 19:57

A rokka története a Katica csoportban Jándon

  • Közzétéve Helyi hírek

Érdekes fotót találtunk a facebookon, amelyen óvodások körbeállnak egy rokkát. Felkeltette az érdeklődésünket, vajon mit keresett egy oviban ez a népi munkaeszköz, ezért megkérdeztünk Kőrizsné Unoka Éva Katalintól a jándi óvoda tagintézmény-vezetőjétől:

rokka

"Az ebédlőnk falára fel van festve a "Négy kis ezermester" című mese. A gyerekek nézegették és kérték meséljem el. A mesében megjelenik a "rokka" (amit néhány gyermek rókának értelmezett), ekkor támadt az az ötletem, hogy kerítek egy rokkát, hogy bemutathassam nekik.

Mivel a Nevelési Programunk egyik hangsúlyos feladata a hagyományokkal való megismerkedés, ezért szintén jó témának bizonyult. Felhasználva a Facebook adta lehetőséget, kiírtam a "rokka" keresési szándékomat. Reméltem, hogy Beregdarócról jelentkezik valaki, mivel én onnan származom. A "telepátia" működött, Pálinkás György Beregdaróc polgármestere pár másodpercen belül felajánlotta segítségét. " - mondta.

rokka1

"Nagy lelkesedéssel fogadták a gyerekek, mikor bevittem a csoportszobába. Meséltem nekik a fonás népi hagyományáról, a munkafolyamatokról és miközben bemutattam nekik az eszközt, elmondtam azt is, hogy gyermekkoromban én is megtanultam fonni. Egy "fonós" jelenetet adtunk elő, ahol nem kerekes-rokkával ugyan, hanem guzsaly segítségével fontunk.

A személyes történetek mindig megragadják a gyermekek figyelmét és a közvetlen tapasztalatszerzés a legjobb út az ismeretek átadására."

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280