Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Lejárt a megbízatásuk - FBI különleges ügynököket búcsúztattak

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály FBI-NNI Nemzetközi Egysége 2000 óta foglalkozik a szervezett bűnözés megelőzésével és a visszaszorítására vonatkozó információk cseréjével.

LR 00

Az itt dolgozó FBI ügynökök megosztva dolgoznak az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén és a KR NNI Labanc úti főépületében, ahol saját munkaállomásokkal is rendelkeznek.

A szövetségi ügynökökkel való közös munka egyik állomása, amikor valamelyikük hároméves megbízatása lejár, s elköszönnek tőle közvetlen kollégái, illetve a KR NNI vezetői. Ilyen eseményre került sor 2023. június 14-én délután, amikor Lance Rollinstól búcsúztak el a magyar rendőrök.

Az FBI különleges ügynökei tapasztalataikra építve tudnak hazánkban az egyes ügyekben tanácsadói funkciót betölteni. Ugyan az egység korábban más központi szerv égisze alatt, más szervezeti felépítéssel működött, de az elmúlt két évtized során a magyar rendőrök és az amerikai ügynökök között a KR NNI-n belül közvetlen munkakapcsolat alakult ki.    

LR 01

Míg a 2000-es években a legnagyobb kihívást az alvilági leszámolások, robbantások és zsarolások jelentették, manapság inkább a szofisztikáltabb, fehérgalléros bűncselekmények felderítése van az egység fókuszában, így leginkább a csalásokkal és a pénzmosásokkal kapcsolatos ügyek. De nagy szerepet játszik az egység a különböző amerikai internetes szolgáltatókkal való közvetlen kapcsolatfelvételekben is, amik napi szintűvé váltak. Így a KR NNI szinte valamennyi főosztályának munkáját tudják ezáltal támogatni, ugyanúgy, ahogy a nemzetközi elfogatóparanccsal körözött Amerikából megszökött személyek hazánkban történő elfogását, míg a magyar körözöttek USA-ban történő rajtaütését. Mindkettőre volt példa az elmúlt időszakban. Hiszen Magyarországon tavaly fogták el az USA-ban injekciós zsarolóként elhíresült magyar-román kettős állampolgárságú férfit, míg az USA-ban egy miskolci rablás elkövetőjét. Mindkét rajtaütésben aktív szerepe volt Lance Rollinsnak.    

LR 03  

A most leköszönő FBI ügynök ezen kívül is számos sikeres ügynek volt részese abban az elmúlt három és fél évben, amit itt töltött Magyarországon. Talán az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kapott ügy – amiben Lance Rollins is dolgozott – az ANOM adatok alapján felszámolt kábítószerkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet. Az ügy nyomozása még jelenleg is folyamatban van a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (NBFO) győri osztályán, illetve a Felderítő Főosztályon.  

LR 05   

Lance Rollinsnak nagy szerepe volt a KR NNI NBEFO-val közös munkában, ahol a HSI-vel, vagyis az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztérium nyomozószervével számos sikeres darknetes ügyben hajtottak végre realizálásokat Magyarországon 2021-ben és 2022-ben. A magyar nyomozók az amerikai elemzői információkat folyamatosan beépítették a büntetőeljárások eredményes felderítésébe.

Ugyancsak nagy nyilvánosságot kapott, kiemelt jelentőségű ügy volt a tavaly Amerikából hazakerült harang, amit a jásztelki Havas Boldog Asszony templom felújítása során, annak leszerelését követően tulajdonítottak el a 2000-es évek elején. A haranghoz aukció során jutott hozzá egy amerikai hölgy, aki végül lemondott tulajdonjogáról. A harang beazonosításában, illetve a két ország közötti kooperációban szintén jelentős feladat hárult Lance Rollinsra.

LR 02

Dr. Tarcsa Csaba r.vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka a rendezvényen elhangzott beszédében kiemelte az FBI és a KR NNI közti gyümölcsöző munkakapcsolatot, és méltatta a két ország közötti sikeres bűnüldöző partnerséget. Az eseményen részt vett Elizabeth Rosato, az FBI jogi attaséja is, aki szintén elismerően szólt az FBI-NNI Nemzetközi Egység szakmai működéséről.

LR 04

Az ügynök búcsúztatása során Jeney Áron r. ezredes, a KR NNI igazgatója Lance Rollins megingathatatlan elkötelezettségét és páratlan munkamorálját emelte ki. Hangsúlyozta, hogy fáradhatatlan erőfeszítése nagy hatást gyakorolt a transznacionális bűnözés elleni küzdelemre irányuló együttműködésre. Majd gondolatait azzal zárt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda ajtaja mindig nyitva áll előtte. 

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280