Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 16, 20:50

Strein Miki, mindenki Mercy Mikije ma elköltözött az angyalok közé

Strein Miki, mindenki Mercy Mikije ma elköltözött az angyalok közé. Strein Attila „Miki” Zalaegerszegen született és ebből a távoli településről eljutott az ország és a világ számos pontjára. A zalai roma kisfiúból életerős, élniakaró és élnihagyó ember lett.

IMG 7319 1 mercyradio.hu engedélyével

1989-1992 között a Miki és barátai zenekarral jelentetett meg kazettákat “Pillem, Pillem és Angelina” címmel. Azután 8 évig külfödön dolgozott. 2000-ben alakult meg az Új Mercy Együttes vele és Hegedűs Erzsébettel. 2006 decemberében megjelent saját kiadásban CD-jük, „AMORE” 2008-ban "Szerencse fia", 2009-ben "Zeneexpressz" (nem kizárólagosan saját dalok) 2011-ben "Fohász" címmel. A saját dalok zenéjét Miki a szöveget Erzsike írta.

Szerepeltek a Budapest Televízióban, az ATV-n a Fásy Ádám műsorában, a Muzsia tv-ben és a Duna televízióban is. Bejárták a környező országokat, Magyarország minden zeg-zugában felcsendült a Fohász vagy a Pálinka dal című szerzeményük.

Számtalan jótékonysági rendezvényen felléptek. S miért beszélünk többes számban? Mert Ők ketten alkottak egy egészet. Harmóniában, összhangban éltek és mindenkinek próbáltak mosolyt és jókedvet csalni az arcára.

Sok-sok kitüntetéssel büszkélkedhetnek Máltán a spanyol herceg lovaggá ütötte őket, így lett Miki az első roma származású lovag. S valóban lovag volt. Abszolút hallásának köszönhetően azonnal beállította a hangtechnikát a fellépéseken, a mikrofont. A vérében volt a zene és a mulattatás.

16105532 854143994725439 998262901210468026 n

Szerette a családját a közönségét és lassanként valóra váltotta álmait. Létrehozta a Mercy rádiót (hallgatható:www.mercyradio.hu), ahol csak magyar dalokat játszanak, ahol nincs kirekesztés, megkülönböztetés. Egyesületet alapított, hogy segíteni tudja a rászorulókat. Mindeközben dolgozott, polgári foglalkozásának élt.

2016 novemberében még az Emberi Hang díjátadón átvette kitüntetését és hatalmas bulit csaptak. Akkor tele életkedvvel, erővel azt mondta „Ez a díj olyan, mint a Mercy család.” Értette ezalatt, hogy elfogadóak, szeretetben élnek és segítik egymást. Karácsony előtt pár nappal még Budapesten egy jótékonysági esten voltak. Miki ad hoc módón a cigányhimnuszt kezdte el énekelni gitárjával, amire aztán az ott fellépő művészek is csatlakoztak. A végén azt mondta „Ez kellett ide!” Bizony kellett, hiszen a tolerancia díjas művész jól tudta mi az, hogy toleránsan élni és úgy viselkedni.

Zalaegerszegen még Szenteste előtt csomagokat osztott a rászorulóknak és ételt, amihez úgy kérte a hozzávalókat, hogy ilyenkor legalább ne éhezzen, akinek kevésből kell megélnie. De a szerető férj, jó apa a rádióját, a közönségét sem felejtette el soha. Folyton adásban volt. Ha elment vendégségbe, akkor ötleteket adott, hogyan lehet például megvédeni az időtől a lambériát vagy épp egy kályhát szerzett a vidéken lévő telkén élő hajléktalanoknak. Mert ember volt és érző lélek, aki folyton a segítségnyújtást tartotta fontosnak.

15326539 1467188863294698 621232323793812340 n

2017. január 11-én születésnapján bejelentkezett az élő adásban, ami azonban elmaradt, mert agyvérzést kapott a stúdióban, a szeretett rádiójának helyszínén, ahonnan köszöntötte a világszerte élő magyarokat, akik őt hallgatták. Imaláncok indultak a gyógyulásáért, de január 15-én a keringése összeomlott és elment közülünk. Itt hagyta a világot és fentről néz már. Erzsike a Mercy rádióban élő adásban beszélt az elmúlt napok kálváriájáról. „Már az angyalok között figyel minket és vigyáz ránk”- mondta a megtört özvegy. (Milyen nehéz is leírni még ezt a szót: özvegy).

A rádiós búcsúzásban Erzsike néha sírva, de erősen, Istenben bízva –ahogy Miki is élt- megkérte a hallgatókat, ne keressék telefonon. Miki pedig még egy ölelés erejéig minden Mercys családtagot meglátogat, hogy elköszönjön. Üzeni, hogy békében, szeretetben éljenek az emberek és fogadják el egymást olyannak, amilyen.

Arról pedig ne felejtekezzenek el, hogy segíteni kell a rászorulónak és Istenben bízni mindenkor.

EMMI CsaladokEve STATIKBANNER nov 700x700 gif