Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 21:39

Közös nevező: a matek és a sport

  • Közzétéve Beregszem

A kisvárdai besis diákok idén is kiválóan szerepeltek a Jó tanuló – Jó sportoló pályázaton

IMG 3581

A 2018/19-es tanév Jó tanuló – Jó sportoló-díjait vehették át a közelmúltban megyénk diákjai, akik között – mondhatni hagyományosan – ott voltak a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tanulói. Sőt, korábban soha ennyi diák nem képviselte a megyeházi díjátadón a patinás középiskolát. Nevezetesen a kitüntetett besisek között ott volt Lipécz Lívia Erika (ő eredményei eddig a Vári Emil Általános Iskola diákjaként érte el), Potyók OrsolyaJuhász CintiaKőszegi DóraMaklári DánielBalogh Dávid és Erdős Tamás.

2018-ban a legeredményesebb középfokú iskolák között természetesen ott volt a Bessenyei, köszönhetően a testnevelő tanárok: Jónás Béla, Lipéczné Szabó Erika, Oláh Gábor, Tamásné Balogh Beáta, Juhász Béla, Dolhai Máté, Czifra József, Czifráné Subert Katalin áldozatos és eredményes munkájának. A diákok közül ezúttal Lipécz Lívia Erikára és Maklári Dánielre fókuszálunk.

  • Másodikos koromban kezdtem kézilabdázni a KKC SE-ben. Jelenleg a serdülő 1. osztályban szereplő csapat tagja vagyok – mondja bemutatkozás gyanánt Lívia, aki a váris diákévek után immáron a Besi matematika tagozatos kitűnő bizonyítványú diákja. – A kézilabda nagyon összetett sportág: megtanít futni, dobni és ugrani – magyarázza a kitüntetett diák, aki siet azt is leszögezni, hogy ezeket a képességeket az atlétikában is jól tudta hasznosítani. – Szívesen foglalkozom mindkét sportággal, bár a kézilabdázás sok energiámat leköti. A kézilabdában a csapat érdekei a fontosak, míg az atlétikában legtöbbször egy emberen múlik az eredmény. A sport mellett a tanulás is fontos számomra, ezért jelentkeztem matematika tagozatra.

Lívia 2018-as eredményei magukért beszélnek. Íme, az impozáns eredmények: atlétika megyei döntő magasugrás 2. hely, kislabdahajítás 1. hely. Később a kislabdahajítás országos döntőjét új csúccsal nyerte meg. Mindemellett Lívia az ügyességi csapatbajnokság távolugrás megyei 1. helyezése után országos 6. lett. Kézilabdában csapatával az Országos Serdülő Bajnokság 10. helyén végzett, és mintegy „mellékesen” a Bólyai Matematika Csapatverseny megyei 4. helyezését is bezsebelte.

  • Szeretnék jó tanulmányi eredményt elérni és később egyetemen tanulni. Még konkrét elképzelésem nincs, de matematikával kapcsolatos pályán képzelem el magam. Van még elég időm ezen gondolkodni. A sportban szeretném magam kipróbálni az atlétika különböző ágaiban, és természetesen a kézilabdázást is folytatni szeretném. Igyekszem az időmet jól beosztani és minden területen jó eredményeket elérni – fogalmazta meg terveit dióhéjban Lívia.

Maklári Dániel szintén kitűnik nemcsak tanulmányi bizonyítványával és eredményeivel, hanem sportsikerek terén is van mit kitenni az ablakba. A két fiatal közötti közös nevező a matematika és a sport szeretete. A Besi 11. d-s diákja rendkívül szerény, ennél fogva nem nagyon „ugrál” jeles tanulmányi eredményével. Nem úgy a sportpályán!

 – A középfokú iskolák megyei bajnokságán Atlétika Diákolimpia magasugrás sportágban a 2016/17 tanévben I. helyezett lettem, míg a középfokú iskolák megyei bajnokságán  Kézilabda Diákolimpia sportágban ugyanebben a tanévben 3. helyezett lett csapatom – pillantott a közelmúltba Dani, aki hozzáteszi, hogy ugyancsak 2016/17 tanévben a középfokú iskolák országos bajnokságán  strandkézilabda sportágban a diákolimpián 9. lett csapata.

Dani mindazonáltal eddig a legmagasabbra magasugrásban jutott. Azok után ugyanis, hogy a középfokú iskolák országos bajnokságán Atlétika Diákolimpia magasugrás sportágban még a 2016/17 tanévben 15. helyezést ért el, tavaly nagyot lépett előre, illetve fel. Történt ugyanis, hogy a középfokú iskolák megyei bajnokságán magasugrásban a 2017/18 tanévben I. helyezést ért el. Ezek után sem adta alább: megnyerte a sportági országos döntőt is. Ezt még megfűszerezte idén a budapesti Schulek Ágoston Emlékverseny Open 3. helyével.

Így aztán mi sem természetesebb, hogy Dániel életében is központi szerepet tölt be a sport, de a matematika sem szorul háttérbe, ezt bizonyítják és igazolják tantárgyi sikerei és versenyeredményei.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280