Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Édesanyám elbeszélése alapján... Lidike kisasszony

Édesanyám elbeszélése alapján... Élt régen a falujukban egy valaha úri családból származott elszegényedett magányos vén lány, Lidike. Annak ellenére, hogy csak egy egyszerű kis házban szegényesen ócska bútorok között élt, még az ablak karikájából is hiányzott egy üveg, kikérte magának a kisasszony megszólítást.

kapalo junius 01

Volt egy kevés földecskéje amit napszámosok segítségével művelgetett. Lidike kisasszony nagyon fukar volt, nem nagyon szerette megfizetni a munkásait, de hajtani annál inkább, ezért nem is nagyon kapott rajta senki mikor kiindult munkás után.

Lidikénél korán reggel kellett menni dolgozni és csak délbe harangszóra állhattak meg ebédelni. Olyankor szalonnát sütöttek már aki vitt magával, fát szedtek tüzet raktak a munkások, Lidike kisasszony meg bevagdalt véknyan úgy kétujjnyi kisdarab szalonnát, közzé újságpapír csíkokat húzott. Meggyújtotta az végig lobbant ő már evett is. Aztán hanyatt feküdt egyik lába sarkát rátette a másik lábujjaira és már aludt is. Addig aludt míg a lába le nem esett a másikról, akkor felpattant, hogy "menjünk pulyám csináljuk, nyakunkon az este".

Szegény napszámosok sokszor még meg se melegedett a szalonnájuk nem hogy megsült volna. Épp kaptak valamit és kapáltak sűrvedésig tovább. Mivel Lidike nagyon félt a sötétbe nagy fáradtan lóhalálába mentek hazafelé. Lidike ha haza ment gyorsan megágyazott magának a karosládába bele feküdt és magára hajtotta a fedelét annyira félt, hogy valaki betör, kirabolja, őt meg megszentségteleníti nem mert az ágyra feküdni.

Mivel akkor is voltak vicces kedvű sirmanc kölykök gyakran ijesztgették a kisasszonyt mikor töklámpással, lepedőbe, huhogva mikor mivel. Egyszer valamelyik kitalálta, hogy húzzanak egy macskának dióhéjat mind a négy lábára és dobják be a macskát a törött ablakon. Tudták, hogy a karosláda pont az ablaknál van, Lidike meg a ládába fekszik jó murinak tűnt. Úgy is tettek.

Pár napig senki nem látta Lidikét majd rátörték az ajtót felnyitották a ládát a kisasszonyt halva találták.

Kiss Zoltánné, Marika

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280