Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 21, 9:49

47 év Tiszaadony szolgálatában. Személyes búcsú egy lelkipásztortól és családjától

  • Közzétéve Életmód

Példátlan hűségről tett tanúbizonyságot Bokross Ödön Árpád református lelkipásztor élete folyamán, aki papi hivatását egyetlen községben TISZAADONYBAN töltötte el.

b0dr Fekete Károly püspök (jobbra) , Bokross Ödön lelkipásztor (középen), Csegei István esperes

1973. augusztus 23-án érkezett Tiszaadonyba utolsó éves teológusként. Nem volt számára ismeretlen a település Itt szolgált nagybátyja Csatári Zoltán, és nem utolsó sorban itt született Tiszaadonyban az ÉDESANYJA, Csatári Katalin.

HAZAJÖTT, és itt maradt 47 éven keresztül.

A falu még nagyon más volt abban az időben. A termelőszövetkezetben dolgoztak az emberek, a fiatalok általában a közeli ipari üzemekben.

b1A falu közössége hamar megszerette a fiatal lelkészét. Békességben éltek egymással: katolikus a reformátussal, párttag a párton kívülivel. Itt nem volt feljelentés, bejelentés, ha párttag gyermekét keresztelte, vagy konfirmálta.

Élete megváltozott, mikor családot alapított, és feleségül vette Szénási Zsófia orosz-angol szakos tanárnőt. A boldogság még nagyobb lett, amikor 2 fiúk PÉTER és MÁTÉ megszületett.

A két gyereke itt nőtt fel az Úrivégen a mi gyermekeinkkel. Korán keltek, stráf szekereztek Rácz Jancsi bácsival, fociztak a kapunkban, imádták Csatári Etelka nénit és minden ITT LAKÓT.

Az élet úgy hozta, hogy Zsófikával kölcsönösen tanítottuk egymás gyerekeit. Fiait a 3. fiamnak nevezem a mai napig.Ugyanígy szerettem meg később Beácskát, PETER feleségét, aki tökéletesen beleillik a családba kedvessegevel.

A falu a lelkészlakkal és környezetével nem kényeztette el a papját. A parochia igencsak felújításra szorult. Lassan bővült fürdőszobával, zárt verandával. 47 év alatt talán kétszer külsőleg is megújult.

b5A család

A lelkész közvetlen munkatársa voltak a PRESBITÉRIUM és a KÁNTOR. Beszélgetéseink során sorba vettük ezeket az éveket, és neveket.

1955-től SÜTŐ BERTALAN volt a falu kántora. Nagyon sokunk szívében mai napig is ott él.

A Presbitérium támogatta lelkészét, amiben csak tudta. Nagyon sok ember segítette munkáját a 47 év alatt. Nem is lehet felsorolni, mert félő, hogy kihagynánk valakit. Többen már nem élnek közülük. Áldott legyen az emlékük.

Mindig kevés költségvetésből gazdálkodtak. Éppen csak a legszükségesebbekre jutott. Kevés a lakosság száma, itt nehéz a megélhetés.

b2Konfirmáció

Bokross Ödön vidéki ember, sosem szégyellte a fizikai munkát. A lelkészi fizetését kiegészítette saját maga által végzett munkával. Keltetett csirkét, majd előnevelteket tartott. Termelt káposztát, almát. A kiskertje minta számunkra a mai napig. Szeret kint dolgozni az udvaron nézni, hogyan növekszik keze munkája során a zöldség, a gyümölcs.

Amiben viszont kivívta a tiszaadonyi emberek SZERETETÉT, TISZTELETÉT, az a hivatása, a PRÉDIKÁCIÓJA.

Már nagyon korán megtapasztalták a tiszaadonyiak, hogy a legjobban, legszebben az Ő PAPJUK prédikál. Hangja messze kiemelkedően tiszta, szívhezszóló. Soha nem volt szűksége mikrofonra. Hangja betölti mai napig a teret.

b3Harang felhúzás 1986

Ha nagy ritkán helyettesítő érkezett a faluba, bizony, még jobban megerősödött bennük ez a tapasztalat.

….S közben eltelt egy fél évszázad !

A fiatal, sötét hajú lelkészünk---velünk érezte az idő múlását. 70 éves lett. Ősz hajú, arcán néhány ránc, a szószéken azonban most is az a fiatal ember hirdeti ISTEN igéjét, adja a BIBLIA értelmezését, aki 47 évvel ezelőtt ott állt.

Nagyon nagy idő a 47 év. Nincs ilyenre példa talán az egész országban sem.

b4Keresztelő

PÉLDÁTLAN HŰSÉG A HIVATÁSÁHOZ, TISZAADONY GYÜLEKEZETÉHEZ.

Közben szolgált Tiszaszalka, Tiszakerecseny községekben is, ha nem volt saját lelkészük, Tiszavid gyülekezetében pedig immár 30 éve.

Nem szeret ünnepelni. Ahhoz még nagy nehezen hozzájárult, hogy a 40. évfordulót együtt ünnepeljük meg az egész faluval.

MOST  NEM AKART ÜNNEPELNI!!! NEM AKART BÚCSÚZNI !!! Úgy akart elmenni 47 év után, ahogyan érkezett: CSENDBEN! Ezt azonban a Református Egyház, a Családja  és néhány Barátja: NEM ENGEDHETTE !

2020.augusztus 23-án Tiszántúli Református Egyházkerület   PÜSPÖKE  dr Fekete Károly HÍRDETTE AZ IGÉT az ünneplő gyülekezet előtt.

bzs3

Beszélt a Szabolcs-Beregi Egyházmegye  ESPERESE, a lelkész BARÁTOK, az ISKOLATÁRS, a szomszéd gyülekezet Tiszavid  GONDNOKA.

Beszélt a tiszaadonyi Presbitérium nevében Ducsi Sándor gondnok, méltatta a lelkész munkáját Tilky Attila a térség országgyűlési képviselője is.

Tiszaadony Község Önkormányzata nevében Lakatos József polgármester méltatta a 47 év szolgálatot…és akkor megszólalt Bokross Ödön lelki pásztor.

BZS 0921

Abban a gyönyörű szép, egyszerű református templomban, melyben szinte egész életét töltötte. Néhány perces beszéde közben végig könnyezett. AHOGY AZ ÜNNEPLŐ GYÜLEKEZET IS.

A lelki pásztor könnyei szóltak az ősöknek, a padokban hajdan ült híveknek, szólt a mellette boldogságban,örömben é s bánatban  kitartó Családjának, a volt munkatársaknak, szólt az elszálló éveknek.

Szólt a szépséges templomának, ahol 47 éven át hírdette ISTEN igéjét. Szólt a SZÓSZÉKNEK, amelyen ez a felirat várta minden isten tisztelet előtt:

A szeretet soha el nem fogy../Korintus I. 13:8

Boldog emberként hagyja el a szószéket, eleget tett a hivatásának a fogadalmának. Még néhány hónapig szolgál, hiszen az évet be kell fejezni. Örökül ezt hagyja nekünk, erre tanít a 47 éves hűsége:

 Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet./Korintus  I. 13:13

A Presbitérium a családom, és nagyon sok tiszaadonyi ember nevében  kívánok boldog, egészségben gazdag nyugdíjas éveket!

ÁLDÁS, BÉKESSÉG, TISZTELETES ÚR !

Péter Lászlóné, presbiter

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280