Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Vadárvácska a gyerekek atópiás ekcémájának kezelésére

  • Közzétéve Életmód

Az atópiás ekcéma a gyermekeket érinti. Atópiás dermatitisz veleszületett hajlam. A beteg gyerek családjában, a szülőknél, nagyszülőknél gyakran fellelhető egyéb allergiás megbetegedés, mint például a szénanátha, tüdőasztma, fémérzékenység. A betegség kialakulásában a környezeti tényezők is szerepet játszanak.

Viola tricolor vadarvacska

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Az atópiás ekcéma tünetei a krónikusan fennálló bőrgyulladás, ami a bőr kipirosodásával, kiszáradásával, viszketésével, hámlásával jár.

A legkisebb gyermekeknél elsősorban az arcon jelennek meg, a hámló, viszkető, nedvező vörös foltok. Egy éves kor után a tünetek elsősorban a térd- és a könyökhajlatban és a nyakon jelennek meg, de a szemhéj és az arc is érintett lehet. Ifjúkorban lévő gyermekeknél a bőrgyulladás a hajlatok mellett a tenyérre és talpra is kiterjedhetnek, sőt a végtagok is érintetté válhatnak.

Az atópiás betegek tüneteit súlyosbíthatják az elfogyasztott ételek (ilyen lehet a tehéntej, tojásfehérje, szója, búza, mogyoró, dió). A tüneteket súlyosbítja a stressz.

A beteg felületet nem szabad irritációnak kitenni, így ne használjuk olyan ruházatot, amely dörzsölheti a felületet, kerülni szükséges a túl meleg vizet, a kéz esetén érdemes szeles, hideg időben, kesztyűt használni, de ha ezt nem viseli rosszul a beteg. Javasolt a bőr hidratálása. A betegség kezelése nem egyszerű. Természetes módón, a gyógynövények felhasználásával és fényterápiával való kezeléssel járulunk hozzá a bőr gyulladásának csökkentéséhez. A terápia fontos része a lelki egyensúly helyreállítása.

Viola tricolor a (Violaceae) ibolyafélék családjába tartozik. Írásaimban mindig leírom az általam bemutatott gyógynövény latin nevét. Teszem azt azért, mert a növény a latin neve az, amely azt egyértelműen megnevezi. Amikor egyik ismerősömnek megemlítettem, hogy a háromszínű ibolyáról írok és elmeséltem neki, hogy hogyan is néz ki ez a növény ő azt kérdezte, hogy ezt nem vadárvácskának hívják. De igen. A Viola tricolor más néven háromszínű ibolya, vadárvácska, de egyes helyeken papszakállnak is nevezik.

A vadárvácska 30-40 cm magas lágyszárú egyéves vagy évelő növény. A levelek szórt állásúak. Levélhónaljból kiinduló hosszúkocsányú virágai egyesével képződnek. Öt szirmot tartalmazó virágánál megfigyelhetjük, hogy négy szirom felfelé áll, míg egy szirom, amely méretben is nagyobb, lefelé. A lefelé álló szirom hátoldalának jellegzetessége a sarkantyú. A szirmok színe lehet sárga, fehér, kék vagy ibolyaszínű, de van, amikor mindhárom szín fellelhető egy virágon.

A vadárvácska föld feletti részét (Violae tricoloris herba) használjuk drogként. Főbb hatóanyagai a triterpénvázas szaponinok, a flavonoidok (rutin), és a szalicilsav metilészterének glikozidjai.

A vadárvácska késő őszig virágzik. Amennyiben saját magunk szeretnénk gyűjteni ezt a növényt, a virágzás kezdetén javasolt levágni a növényt föld feletti részét.

A vadárvácskát hagyományos gyógyászatban köhögéssel járó, légúti hurutok kezelésére használják, de mint „vértisztító” szert is számon tartják. Bőrbetegségek hatékony szereként pattanások, ekcéma, pelenkadermitisz, pörkösödő sebek esetén használják mind belsőleg teaként, mind külsőleg lemosóként.

Kutatások köptető és enyhe vízhajtó hatását támasztják alá. A bőrbetegségek gyógyításában betöltött szerepében, az enyhe seborrhoeás bőrbetegségekben, atópiás ekcémában szenvedő gyermekek kezelésében igazolt a gyógyító hatása a vadárvácskának.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280