Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Mi a helyzet jelenleg a budapesti ingatlanpiacon?

  • Közzétéve Érdekességek

Az ingatlanpiaci változások szoros kapcsolatba hozhatóak a jelenlegi energiaválsággal. Már az első hónapokban észlelhető volt, ahogyan egyre inkább növekednek az ingatlankínálatban megjelenő házak és lakások.

budapesti ingatlanpiac

Hogyan befolyásolja az energiaárak emelkedése a helyzetet? Mire érdemes odafigyelni akkor, ha ingatlanvásárlás előtt állunk? A fővárosban sem tapasztalható más, mint vidéken, a különbség az árakat illetően mutatkozik meg leginkább. A vásárlói és az eladói oldal is sok kérdéssel áll a témához, és a szakemberek szerint még mindig nem forrta ki magát, hogy mennyire csökkennek, valamint emelkednek bizonyos ingatlan típusok vételárai a jövőben.

Vételár vagy rezsi?

Ha ingatlanvásárlásról van szó, akkor elsősorban a vételár a döntő tényező. Mindez az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében némi változáson ment keresztül. A mai kor embere már arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy mekkora költségekkel kell számolni a havi fenntartás érdekében. Nem véletlen, hogy az alacsony rezsiköltséget ígérő, hőszigetelt, korszerű fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok ára az elmúlt időszakban igencsak megugrott. Ezzel egyidejűleg a Kádár-kockák, a nagy belmagassággal rendelkező régi ingatlanok, a nem megfelelő nyílászárókkal és gázfűtéssel bíró házak, lakások száma jelentősen megnövekedett az ingatlanpiacon.

Sokan szabadulnának a korszerűtlen ingatlanoktól

Vidéken és Budapesten egyaránt tapasztalható az a tendencia, amely szerint a kis alapterületű, gyorsan és megfizethetően felfűthető ingatlanoké a főszerep. A régi építésű, korszerűsítésen nem átesett házak, lakások gyakran csak tehernek számítanak az tulajdonosoknak, és még mielőtt kijönnének a százezres számlák, inkább dobják azokat piacra, mintsem az elkövetkező években bajlódjanak velük.

Lesz egyáltalán olcsóbb az energia?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy aminek az ára egyszer jelentősen megnövekedik, az nagy valószínűséggel nem fog csökkenni az elkövetkező években. A jelenlegi világpolitikai és gazdasági helyzet egyaránt ezt támasztja alá. A válság még évekig elhúzódhat, ezért sokan már most gondolkodnak, és egy kevésbé költségigényes ingatlanban képzelik el a jövőjüket.

A gáz mind kevesebbek körében kedvelt. Aki teheti, már felváltotta használatát elektromos árammal vagy szilárd tüzelőanyaggal. Persze korántsem mindegy, hogy ez utóbbi mennyire kényelmes rendszerrel kiépített. A megnövekedett energiaköltségek arra hívják fel a figyelmet, hogy nem elég csak a fűtési rendszert átalakítani, az ingatlan hőszigetelése, valamint a nyílászárók állapota is lényeges. Alapvetően egyfajta gondolkodásbeli átalakulást is megkövetel a helyzet. A 28 fokosra felfűtött lakás helyett érdemes beérni akár a 22 fokossal is. A készenléti üzemmód helyett a készülékek kikapcsolása javasolt, és még egy sornyi olyan terület van, amellyel energiát lehet megtakarítani. Az ilyen téren korábban pazarló életmódnak vége, és ezt célszerű magánszemélyként is figyelembe venni.

Növekvő albérleti költségek

Bár Budapest a munkavállalás, az elérhető bérek és az oktatási lehetőségek miatt még mindig nagy népszerűségnek örvend, de az ingatlanárak tekintetében már korántsem igaz ez. A fővárosban az albérleti díjak és az ingatlanvásárlás költségei is jelentősen emelkedtek. Az albérletet keresők akár olyan tulajdonosokkal is találkozhatnak, akik hathavi kauciót is simán elkérnek a leendő bérlőtől, felkészülve a rezsiköltségek várható alakulására.

A nagyvárosok árai is messze meghaladják a vidéki ingatlanoknál tapasztalhatóakat, de így még mindig olcsóbban lehet kijönni, mintha a fővárosban terveznénk az ingatlanvásárlást. A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a hitelfelvétel nem túlságosan vonzó ajánlat, így valószínűleg csökken majd azok száma, akik a hitelintézetek segítségével tudnak saját otthonhoz jutni. Az elképesztő infláció, a gyenge forint és a gazdaságpolitikai döntések sajnos további nehézségek elé állítják az embereket, s ezt várhatóan a lakhatás tekintetében is megtapasztalják majd.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280