Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 11:18

Mérken szállásolják el az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak családtagjai

Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak gyerekei és feleségeik - összesen kétszázan - Magyarország ungvári főkonzulátusa közreműködésével.

zahony

A ma Ungvárra érkezett ötven Donyeck megyei menekült több mint harminc órát utazott autóbusszal és vonattal Kárpátalja megyeszékhelyéig, ahonnan a késő délutáni órákban autóbuszokkal továbbszállították őket Záhonyba. Innen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre indultak, ahol a nemrég felújított idősotthonban szállásolják el a harci cselekmények övezetéből kimenekített nőket és gyerekeket.

A menekülteket fogadó Kuti László konzul elmondta, hogy a külképviselet állami szintű felkérést kapott, hogy "a donyecki térség katasztrófavédelmi munkatársainak a családtagjait menekítsük ki, biztosítsunk számukra ellátást, szállást és biztonságot Magyarországon." A diplomata közölte, hogy immár a negyedik csoportot, összesen kétszáz főt sikerült megfelelő körülmények között elhelyezni.

Kuti László hozzátette, hogy a nőknek és gyermekeknek minden segítséget megadnak, biztosítják az egészségügyi ellátásukat, jogi tanácsadást nyújtanak, sőt, szükség esetén munkavállalási lehetőséget is keresnek a menekülteknek.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai közigazgatásának vezetője kifejtette: a megye feladata az, hogy a külföldi partnerekkel köztük Magyarországgal együttműködve biztonságos körülményeket megteremtve fogadja a menekülésre kényszerülő nőket és gyerekeket.

Így az Ukrajnában maradt férfi családtagoknak, jelen esetben a katasztrófavédelem munkatársainak nem kell aggódniuk szeretteik miatt - fogalmazott a kormányzó, megköszönve Magyarország támogatását.

-MTI-

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280